روانشناسی

تغذیه و رابطه مشکلات روحی

تغذیه و سلامت جسم و روان

هنگامی که از تغذیه سالم سخن گفته می‌شود، آنچه در ذهن یادآوری می شود استفاده سبزی‌ها و میوه‌ها، دریافت به اندازه کافی کلسیم، شیر و لبنیات و پروتئین‌ها و ویتامین‌ها است. در این بین به آن چیزی که کمتر توجه می‌شود این است که تغذیه سالم ارتباط بسیار نزدیکی با روان سالم دارد. این درحالی است که بسیاری از ما از این رابطه دوطرفه ناآگاه هستیم. بیشتر کارشناسان پس از سال‌ها تحقیق و پژوهش اعلام کرده‌اند که منشا بسیاری از مشکلات و بیماری‌های جسمی و روحی انسان روش نادرست زندگی است. آشکار است که درمان بیماری‌ها هم فقط با تجویز چند دارو کامل نمی‌شود بلکه نکته اصلی درمات، تغییر روش زندگی و روی آوردن به تغذیه سالم است.

پیشنهادی: تست MBTI

روانشناسی
روانشناسی

روان شناسی تغذیه

بی‌شک بین روح و جسم انسان رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد و همانطور که روح بر جسم تاثیر می‌گذارد، جسم هم روح را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در واقع آنچه به تقویت یا تضعیف روح می‌انجامد، جسم را هم قوی یا ضعیف می‌کند. در این زمینه سال ها است که تاثیر مسائل روانی بر تغذیه به اثبات رسیده است و این نکته تازه‌ای نیست که آنچه می‌خوریم بر روی روان تاثیر می‌گذارد. از سمتی روان ما به طور ناخودآگاه در انتخاب غذاها نقش دارد. به گفته متخصص تغذیه‌ای در دانشگاه تهران با بیان مثالی توضیح داد. هنگامی که غذا را در محیط آرام و به دور از استرس صرف می‌کنیم، ممکن است بیشتر از همیشه بخوریم زیرا به اصطلاح اشتها باز می‌شود.

همچنین بخوانید:   تیپ شناسی افراد براساس شخصیت سبز

پیشنهادی: تست هالند

گاهی اوقات بدغذایی بچه‌ها به دلیل عوامل محیطی است و زمانی که محیط پرنشاط و آرامی را برای بچه ها فراهم کنیم، خواهیم دید که بدغذایی خود به خود رفع می شود. گاهی منع فراوان از خوردن یک غذا یا اجبار به خوردن آن نتیجه مخالف می‌دهد و فرد گرایش بیشتری به خوردن یا نخوردن آن غذای خاص پیدا می‌کند. باید دانست تا سن ۵ سالگی بیشتر بچه‌ها هر غذای جدیدی را قبول می‌کنند اما از این سن به بعد سلیقه غذایی پیدا می‌کنند و هر غذایی را نمی‌خورند به همین دلیل است که غذاهای جدید را پس می‌زنند و در برابر مصرف آن مقاومت به خرج می دهند. به این صورت است که «نوگریزی» پیش می آید و والدین را به دردسر بزرگی می‌اندازد. گفته شده مسائل روحی و روانی روی این عارضه تاثیر مستقیمی دارد البته نمی‌توان نقش ژنتیک را نادیده گرفت.

تغذیه سالم
تغذیه سالم

پیشنهادی: تست دیسک

خودشناسی و تغذیه مناسب

هنگامی که بیماری جسمی بوجود می‌آید، علاوه بر جسم روح نیز آزرده می‌شود. اگر بدانیم مواد غذایی با جسم و روح ما چه می‌کند نسبت به آن چه می‌خوریم حساس‌تر می‌شویم، خویشتن داری به خرج می‌دهیم، روش زندگی خود را اصلاح و سعی می‌کنیم تغذیه سالمی داشته باشیم، به عنوان مثال بسیاری از افراد نمی‌دانند همانگونه که بدن به ماده مخدر معتاد می‌شود، ممکن است به یک ماده غذایی هم معتاد شود. احتمالا افراد زیادی را دیده‌اید که تمایل شدیدی به خوردن شیرینی یا شوری یا ترشی دارند و نمی توانند از خوردن این مواد غذایی چشم پوشی کنند. این دسته از افراد بدون آن که بدانند به مصرف این مواد معتاد شده‌اند یعنی مغزشان در پاسخ به مصرف این مواد پاداش می‌دهد؛

پیشنهادی: تست نئو

بنابراین برای دریافت آن‌ها پاداش که همان احساس خوشایند پس از مصرف آن ماده غذایی است، دایم آن را مصرف می کنند. در موارد بسیاری تغذیه ناسالم ریشه در مسائل و مشکلات روحی- روانی دارد؛ همان طور که برای ترک مواد مخدر باید به مسائل روحی- روانی توجه کرد، برای فردی که زمان طولانی رژیم غذایی ناسالمی داشته است هم باید مسائل روانی را در نظر گرفت. بسیاری از رژیم‌های غیرعلمی و فوری و کوتاه مدت نتیجه نمی‌دهد، ترک عادت ها یک شبه میسر نمی‌شود و محدودیت چند هفته‌ای یا چند ماهه نمی‌تواند در دراز مدت به حفظ سلامت فرد کمک کند. واقعیت این است که در بیشتر رژیم‌های غیرعلمی، مسائل روحی- روانی نادیده گرفته می‌شود و یکی از دلایل ناموفق بودن این رژیم‌ها همین امر است.

همچنین بخوانید:   روابط والدین با فرزندان

پیشنهادی: رزومه ساز 

رژیم سبزیجات
رژیم سبزیجات

رژیم های علمی

در رژیم های علمی وابستگی فرد به شیرینی، نوشابه و دیگر مواد غذایی در طول زمان اندک اندک رفع می‌شود. در رژیم های علمی اصل و اساس بر این است که لازمه برخوردار بودن از تغذیه سالم، داشتن روان سالم است و در مقابل داشتن رفتار ناسالم و نادرست در همه زمینه ها از جمله در شیوه تغذیه ناشی از روان ناسالم است. از طرفی دیگر افرادی که اضافه وزن دارند و تحت تاثیر مسائل روحی روانی، استرس و اضطراب قرار می گیرند، تمایل بیشتری به مصرف مواد غذایی پیدا می کنند. برای کاهش استرس مطالعه کنید. در موارد بسیاری یکی از علت‌های چاقی در افراد مسائل روحی و روانی است.

به این ترتیب یکی از اولین راهکارها برای کنترل وزن در این افراد تقویت اراده است؛ به طوری که فرد بتواند در برابر خوردن مقاومت کند. مصرف مایعات فراوان، جایگزین کردن سبزیجات و میوه ها به جای مواد غذایی چرب و شیرین، کم کردن وابستگی به برخی مواد غذایی پرکالری در طول زمان، کاهش دادن مصرف مواد پر ادویه فرآوری شده و فست فودها، داشتن یک رژیم غذایی علمی با در نظر گرفتن شرایط روحی روانی، گرفتن شرح حال دقیق از بیمار، در نظر گرفتن شرایط جسمی بیمار با ارزیابی های اولیه از جمله اقداماتی است که توصیه می‌شود. شاید ندانید که حتی مصرف روزانه آب تا چه حد روی روح و روان شما تاثیرگذار است.

پیشنهادی: کاریابی آنلاین

نوشیدن آب
نوشیدن آب

رابطه مصرف آب و عصبانیت

مصرف آب در روح و روان انسان بسیار تاثیرگذار است و افرادی که آب کمتری مصرف می‌کنند، عصبی‌تر هستند و استرس آن‌ها هم بیشتر است. سید مرتضی صفوی متخصص تغذیه با اشاره به این نکته می‌گوید: ۴۵ تا ۵۰ درصد از ترکیبات بدن را آب تشکیل می‌دهد و سوخت و ساز و فعل و انفعالات بدن هم از طریق آب انجام می‌شود. مصرف روزانه ۸ تا ۱۲ لیوان آب، سم‌های بدن را خارج می‌کند. به همین علت است که اگر آب به اندازه کافی مصرف نشود تنظیم فعل و انفعالات بدن به هم می خورد و سوخت و ساز و سم زدایی به خوبی انجام نمی شود. مرتضی صفوی درباره لزوم مصرف میوه و سبزی و تامین آب مورد نیاز بدن از این راه توضیح می‌دهد: مصرف روزانه میوه و سبزی می تواند آب بدن را تامین کند و برخی از سبزی ها مثل کاهو از ۹۰ درصد آب تشکیل شده است. میوه‌های آبدار مثل هندوانه و خربزه هم در تامین آب بدن نقش دارد.به هر حال باید به میزان کافی آب مصرف کرد افرادی که به میزان کافی آب مصرف می‌کنند، در شرایط استرس زا بهتر عمل می‌کنند و اضطراب آن‌ها کاهش پیدا می‌کند.

همچنین بخوانید:   مراقبت بسیار مهم در صمیمیت همسران

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا